Histori

Kili / Qyteti ku rrugët mbajnë emra shqiptarë

Duke lexuar një shkrimtar kilian, një poet të cilin po e lexoja në spanjisht, në një moment gjatë rrëfimit poetik më mbetën sytë te emri i një rruge që kishte vargëzuar poeti, emri i rrugës ishte… “Rruga e Dibrës”?!… U befasova sepse bëhej fjalë për një qytet në jug të …

Lexo më shumë

“Në kampin e Vloçishtit ku ishte komandant, vëllai i Rita Markos, vdiqën nga uria apo u vranë nga ushtarët, 73 shokë të burgosur…”/ Dëshmia rrëqethese e ish-të dënuarit që u arratis…

Dashnor Kaloçi Memorie.al publikon historinë e panjohur dhe tepër tragjike të burgosurve politikë që vuajtën dënimet në kampin e tmerrshëm të Vloçishtit në rrethin e Korçës, ku humbën jetën rreth 73 të dënuar politikë, pasi ai ishte një nga kampet më të tmerrshëm që u hapën në regjimin komunist të Enver …

Lexo më shumë

Shënohet 22 nëntori, dita e Alfabetit të Gjuhës Shqipe

Dita e sotme shënohet si dita e Alfabetit të Gjuhës Shqipe, i cili u njësua në Kongresin e Manastirit. Kjo festë është paralajmëruar të jetë tradicionale dhe të marrë sa më shumë jehonë në mbarë trevat shqiptare. Data 22 nëntor përbën një ditë përkujtimore në Shqipëri, Kosovë, Republikën e Maqedonisë dhe …

Lexo më shumë